Welkom op de site van Yoga Sitãrã

 
 
Bezoek ons
Eikenlaan 61, 3203 BG Spijkenisse
 
Meer informatie?
06 48 31 09 38
 
Stuur een bericht
sabrina@yogasitara.nl
 
Kalender
Bekijk onze workshops
 
 

Wat is Yoga?

Het woord yoga is afgeleid van de Sanskriet ‘yuj’, die de volgende betekenis heeft: verbinding, samenvoegen, vastmaken, het richten en concentreren van de aandacht, gebruiken en toepassen. De betekenissen hebben te maken met eenheid, gerichtheid en oefening. Het woord yoga kan het beste vertaald worden als vereniging of gemeenschap. Het is de ware vereniging van onze wil met de wil van het universum. Yoga wordt beschreven in "The Yoga Sutra’s of Patanjali” (500 tot 200 voor Chr.) als “Het tot stilstand brengen van de schommelingen van de geest.”
 
 

Wat is Iyengar Yoga?


B.K.S. Iyengar, (1918 – 2014) heeft bijna zijn hele leven gewijd aan yoga. In 1966 scheef hij Yoga dipika (licht op Yoga) waarin hij in meer dan 400 pagina’s en 600 foto’s een zeer exacte beschrijving van de 200 verschillende hatha Yoga houdingen beschreef. Bij een verkeersongeluk waarbij dhr. Iyengar zijn ruggenwervel ontwrichtte begon hij te experimenteren om de yoga houdingen met hulpmiddelen uit te voeren. Door het gebruik van hulpmiddelen (props) kan een beoefenaren die de houdingen niet kan uitvoeren of niet lang genoeg in de houdingen kan blijven om de voordelen van de houdingen te ervaren toch de houding ervaren. Zo ontwikkelde hij een inspirerende vernieuwing in de klassieke yoga. Opvallend voor deze manier van yoga is de persoonlijke benadering en aandacht voor de behoefte van de verschillende lichamen. Het gebruik van props is gericht op het maximale openen, strekken en doorbloeden van verschillende delen en organen van het lichaam. Het ‘richten’ of ‘in lijn brengen’ (alignment) is in Iyengar’s concept een essentieel gegeven. Vanuit het midden, de perfecte balans, wordt het lichaam verlengd en gestrekt. Als er ergens in het lichaam wordt overstrekt brengt dit automatisch met zich mee dat er op een andere plaats te weinig bewustzijn is en wordt ‘onderstrekt’. Deze steeds dieper gaande verfijning ontwikkelt het bewustzijn en de eigen intelligentie van het lichaam.

Deze vorm van yoga lijkt statisch omdat de lichaamshoudingen dikwijls lang worden aangehouden. Wanneer de houding langer wordt aangehouden om de aandacht van lichaam en geest te ervaren, worden gevoelens van vermijden, verstoppen en beschermen aan het licht gebracht. Inzicht ontstaat door deze confrontaties niet uit de weg te gaan maar los te laten. De juiste inspanning bestaat niet uit hard werken om sterke spieren te krijgen, waardoor de asana kan worden volgehouden, maar bestaat eruit, de intelligentie in het lichaam te ontwikkelen. Yoga als de weg die systematisch leert het aanwezige, het ‘absolute’, weer te herkennen en van daaruit te leven en te zijn.


Yoga lestijden

Maandag
 • Ochtend les van 9:00 tot 10:00 uur (vol)
 • Ochtend les van 10:15 tot 11:15 uur (vol)
 • Avond les van 19:00 tot 20:00 uur (vol)
 • Avond les van 20:15 tot 21:15 uur (vol)

Dinsdag
 • Avond les van 19:00 tot 20:00 uur (vol)
 • Avond les van 20:15 tot 21:15 uur (vol)


Woensdag
 • Ochtend les van 9:00 tot 10:00 uur (vol)
 • Ochtend les van 10:15 tot 11:15 uur (vol)
 • Avond les van 19:00 tot 20:00 uur (vol)
 • Avond les van 20:15 tot 21:15 uur (vol)

Donderdag
 • Avond les van 19:00 tot 20:00 uur (vol)
 • Avond les van 20:15 tot 21:15 uur (vol)


Vrijdag
 • Ochtend les van 9:00 tot 10:00 uur (vol)
 • Ochtend les van 10:15 tot 11:15 uur (vol)
 

Kosten yogales

Yoga betaalbaar voor iedereen

De kosten per les zijn € 9,- euro, dit komt ongeveer uit op 36 euro per maand (4 lessen). In de weken dat er geen les wordt gegeven betaal je niet, hierdoor zijn de maandbedragen wisselend en maken wij geen gebruik van automatische incasso. Betaling kan via bank of contant.

Het is mogelijk een (gratis) proefles te volgen, neem van te voren wel contact met mij op om te overleggen of er ruimte is.

 

Yoga docent

Sabrina Koster - van Rangelrooij

Leuk dat je wat meer over mij te weten wilt komen.

Mijn naam is Sabrina Koster – van Rangelrooij en ik ben een actieve vrouw van 43 jaar oud. Ik ben getrouwd met Remon en woon samen met onze hond Bliss in Spijkenisse. Ik ben opgeleid als HBO-verpleegkundige en in mijn vrije tijd doe ik aan yoga, meditatie en wandel & train ik met de hond of geef ik Yogales. In 2000 ben ik in aanraking gekomen met yoga.

Ik heb les gehad van verschillende leraren, welke allemaal hatha yoga gaven, tot ik in 2005 in aanraking kwam met Yoga volgens de methode van B.K.S. Iyengar. Eerst volgde ik 2 jaar les in Rotterdam bij Charles Hond en in 2008 ging ik lessen volgen in Zwartewaal bij Agnes Mineur. Dit voelde als thuiskomen, voor mij was dit een vorm van Yoga die geheel bij mij aansloot, omdat ik hard moest werken, aan niks anders kon denken, de houdingen gedetailleerd leerde en gecorrigeerd werd in de houdingen. Ik had zo veel interesse gekregen dat ik de lerarenopleiding ben begonnen om mezelf nog meer in deze vorm van Yoga te verdiepen. In 2013 startte ik de lerarenopleiding voor yogadocent in Amsterdam, bij Berber Schönholzer. Ook hier werd mijn keuze voor Yoga op de wijze van B.K.S. Iyengar bevestigd. Sinds 2015 volg ik de lerarenopleiding in Rotterdam en Utrecht, bij Nanda Peek en Hiske van der Meulen. In juni 2019 heb ik het Introductory II examen gehaald!

Iyengar Yoga helpt mij in het dagelijks leven, zowel lichamelijke als psychische balans te ervaren. Mijn hoofd, gedachten, lijf en ademhaling zijn rustiger, ik leef bewuster en ervaar steeds meer mooie momenten in het hier en nu.

Liefs, Sabrina